Zdrowo i słodko – czy tak się w ogóle da?

Większości z nas dieta kojarzy się z restrykcjami, zakazami i monotonnością. Pizza? Zapomnij! Słodycze? Nie, przecież jestem na diecie. Takie błędne założenia często zniechęcają nas do zmiany nawyków żywieniowych na te zdrowsze dla nas. Ja jestem z tych, którzy słodki smak uwielbiają. Czekolada albo ciastka, muffiny – nie ważne, byle słodkie. Jeśli masz podobnie to podrzucam Ci kilka przepisów na zdrowe słodkości. Nie napiszę, że można je zjadać w nieograniczonej ilości, ale na pewno są to zdrowsze wersje popularnych łakoci.

Zdrowa nutella

100 g orzechów laskowych
200 g suszonych śliwek
300 g daktyli
ewentualnie awokado
2 łyżki kakao

Orzechy, śliwki i daktyle zalać gorącą wodą nieco ponad poziom. Odstawić na 2 godziny. Zblendować wszytkie składniki. Przełożyć do niewielkich słoiczków, przechowywać w lodówce.

Chlebek bananowy bezglutenowy

3-4 dojrzałe banany
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 kostki masła
1 jajko
opcjonalnie łyżka miodu

Banany zgnieść widelcem. Masło rozpuścić i przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Chlebek musi być prawie brązowy.

Dyniowe muffiny

Składniki na około 20 sztuk:

około 600 gram upieczonej dyni (dynię pokroiłam na 4 części i piekłam około 30 min w piekarniku)
4 łyżki oliwy z oliwek (w oryginale był olej, u mnie brakło)
szklanka daktyli (to było jakieś jedno opakowanie 80g)
4 jajka
3/4 szklanki żurawiny
około pół szklanki mieszanki fit (kupiona w „Piotrze i Pawle”- jest tam słonecznik, ziarna dyni, jagody goji, ananas… to wszystko co pamiętam)
1 i 1/2 łyżeczki sody
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru – w proszku
2/3 gałki muszkatołowej – w proszku
W osobnych szklankach zalałam gorącą wodą daktyle i żurawinę. Upieczoną dynię obrałam ze skórki i pozbyłam się pestek. Do takiej dyni dodałam olej i daktyle i zblendowałam wszystko. Jajka roztrzepałam i dodałam do masy z dyni, delikatnie wymieszałam. Później dosypywałam wszystkie sypkie produkty.
Przełożyłam masę do foremek (nie może dużo wystawać po za formę). Piekłam 30-35 minut w 170 stopniach. Na ciepło też są pyszne.

To tylko trzy przepisy, a mogą zmienić sporo. Ciekawą alternatywą mogą być owocowe koktajle czy upieczone przez siebie owsiane ciasteczka. Nie bądź dla siebie katem, a zdrowe odżywianie niech nie kojarzy się z katorgą. Ciesz się zdrowymi słodkościami i eksperymentuj z nowymi smakami, szukaj alternatywy.

Będzie mi ogromnie miło, jeśli któraś z tych słodkości Ci posmakuje i podzielisz się ze mną zdjęciem. Oznacz mnie na zdjęciu (na IG:@mum_space, na FB: @mumspacepl), bądź wyślij fotkę mailem.