Placuszki cukiniowe pomysłem na pyszny obiad

Sezon na cukinię w pełni. Oczywiste jest, że można z niej przygotować leczo. A co powiecie na inną wersję? Placuszki cukiniowe są lżejsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych, a je się je równie szybko. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej czasochłonną czynnością jest ścieranie cukinii.

Przejdźmy zatem do konkretów. Przepis! Podana gramatura i ilość wystarczyć może na 3-4 osoby.
midorową
Placuszki cukiniowe:
3 cukinie (jeśli chodzi o wielkość – kupowałam w Biedronce)
1 jajo
mąka ryżowa
ząbek czosnku
sól, pieprz ziołowy, curry
Cukinie obieramy i ścieramy. Delikatnie solimy i czekamy, aż zbierze się woda. Odcedzamy. Dodajemy do cukinii pozostałe składniki (czosnek wyciśnięty) i mieszamy. Pamiętajmy, żeby nie dać za dużo mąki, wtedy ich gramatura będzie gliniasta, a tego nie chcemy. Masa powinna być podobna do tej masy na placki ziemniaczane. Smażymy niewielkie ilości (łyżka) do zarumienienia.

Sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
jogurt grecki
ulubione zioła
opcjonalnie majonez (oczywiście jeśli nie liczycie kalorii)
Wyciskamy czosnek, dodajemy jogurt, zioła i mieszamy. Ilość składników zależy od preferencji i ilości osób.

Salsa pomidorowa:
20-25 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
świeża bazylia
szczypiorek
sól, pieprz ziołowy
oliwa
Pomidorki i cebulę kroimy bardzo drobno. Bazylię i szczypiorek również. Doprawiamy i skrapiamy niewielką ilością oliwy.

Smacznego! Jakie Wy macie pomysły na cukinię?
Dlaczego warto włączyć do swojego żywienia cukinię?

Cukinia – wartości odżywcze
Cukinia jest lekkostrawnym i łagodnym w smaku warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Dlaczego? Ponieważ znajduje się w niej potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten (pomaga utrzymać opaleniznę) oraz posiada bardzo niską wartość energetyczną, przez co chętnie stosowana jest w jadłospisach z obniżoną wartością kaloryczną. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warto również wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się maluchom podczas rozszerzania diety.

Macie jeszcze dynię? Jeśli gdzieś w czeluściach zamrażalnika jeszcze coś znaleźliście, podsuwam pomysł co z tym zrobić Muffin to podstawa.