Bezglutenowe ciacho bananowe

ciacho

Wiem jak to brzmi. Naprawdę. Tyle że ja tej modzie nie uległam. Ja po prostu muszę. Uczulenie. I tak od małego. Pamiętam, że to była katorga na imieninach. Nie możesz tortu, ciasta….

Dlatego teraz szukam dla siebie pyszności, którymi się z Wami podzielę. Do dzieła.

 

Składniki

Na spód:

  • 150 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru (albo innego słodzika)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • kilka łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady (najlepiej gorzkiej 70%kakao)
  • szczypta soli

Krem bananowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki słodzika (cukier, miód, stewia….) można dać mniej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 dojrzały banan

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • ok. 3/4 szklanki wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni. Przelej wrzątkiem, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się wodą (wody ma być ok. 2,5 raza więcej od kaszy). Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut do wchłonięcia całej wody.
  2. Przestudź kaszę, dodaj jajko, słodzik, kakao, sól i olej kokosowy. Zmiksuj na gładką masę. Czekoladę roztop w mleku i dodaj masy jaglanej. Wymieszaj.
  3. Ciasto jaglane przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Teraz krem bananowy. W garnku zagotuj 400 ml mleka z masłem.
  5. Żółtka rozetrzyj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj 100 ml mleka i zmiksuj je dokładnie. Masę wlewaj stopniowo do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, żeby nie zrobiły się grudki. Masa szybko gęstnieje. Dodaj banana i zmiksuj wszystko.
  6. Czekoladowy spód posyp wiórkami (nie całość ok. 1/4 szklanki) i rozłóż pokrojone banany. Wylej krem.
  7. Pozostałe wiórki zrumień na patelni i posyp nimi wierzch ciasta.
  8. Teraz najtrudniejsze. Czekaj. Odstaw do przestygnięcia, później włóż do lodówki. I niech tam leży minimum 12 godzin.

 

 

Dajcie znać koniecznie jak Wam smakowało. Z chęcią przyjmę też Wasze przepisy na pyszne słodkości.