Placuszki cukiniowe pomysłem na pyszny obiad

Sezon na cukinię w pełni. Oczywiste jest, że można z niej przygotować leczo. A co powiecie na inną wersję? Placuszki cukiniowe są lżejsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych, a je się je równie szybko. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej czasochłonną czynnością jest ścieranie cukinii.

Przejdźmy zatem do konkretów. Przepis! Podana gramatura i ilość wystarczyć może na 3-4 osoby.

Placuszki cukiniowe z sosem czosnkowym i salsą pomidorową

Placuszki cukiniowe:

  • 3 cukinie (jeśli chodzi o wielkość – kupowałam w Biedronce)
  • 1 jajo
  • mąka ryżowa
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz ziołowy, curry

Cukinie obieramy i ścieramy. Delikatnie solimy i czekamy, aż zbierze się woda. Odcedzamy. Dodajemy do cukinii pozostałe składniki (czosnek wyciśnięty) i mieszamy. Pamiętajmy, żeby nie dać za dużo mąki, wtedy ich gramatura będzie gliniasta, a tego nie chcemy. Masa powinna być podobna do tej masy na placki ziemniaczane. Smażymy niewielkie ilości (łyżka) do zarumienienia.

Sos czosnkowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt grecki
  • ulubione zioła
  • opcjonalnie majonez (oczywiście jeśli nie liczycie kalorii)

Wyciskamy czosnek, dodajemy jogurt, zioła i mieszamy. Ilość składników zależy od preferencji i ilości osób.

Salsa pomidorowa:

  • 20-25 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • świeża bazylia
  • szczypiorek
  • sól, pieprz ziołowy
  • oliwa

Pomidorki i cebulę kroimy bardzo drobno. Bazylię i szczypiorek również. Doprawiamy i skrapiamy niewielką ilością oliwy.

Smacznego! Jakie Wy macie pomysły na cukinię? 

Dlaczego warto włączyć do swojego żywienia cukinię?

Cukinia – wartości odżywcze

Cukinia jest lekkostrawnym i łagodnym w smaku warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Dlaczego? Ponieważ znajduje się w niej potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten (pomaga utrzymać opaleniznę) oraz posiada bardzo niską wartość energetyczną, przez co chętnie stosowana jest w jadłospisach z obniżoną wartością kaloryczną. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warto również wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się maluchom podczas rozszerzania diety.

 

Macie jeszcze dynię? Jeśli gdzieś w czeluściach zamrażalnika jeszcze coś znaleźliście, podsuwam pomysł co z tym zrobić Muffin to podstawa.

Roboty kuchenne

polecane
od 934 zł
  • Producent: Bosch 
  • Moc: 1000 W
  • Ilość prędkości:
polecane
od 935 zł
  • Producent: Bosch 
  • Moc: 1000 W
  • Ilość prędkości:
zobacz również
od 395 zł
  • Producent: Berlinger 
  • Moc: 1500 W
  • Ilość prędkości:
zobacz również
od 1 421 zł
  • Producent: Kenwood 
  • Moc: 1200 W
  • Ilość prędkości:
  • Uwielbiam wszelkiego rodzaju warzywne placuszki. Z cukinią dawno nie robiłam więc chętnie skorzystam z przepisu. 🙂

  • Uwielbiam placuszki cukiniowe! Dzięki za fajny przepis 😉

  • Marlena Hryciuk

    Placki z cukinii kocham ale z sosem czosnkowym i salsą nie jadlam. Muszę wypróbować. Dzięki!

  • Ewa Wlaźlik

    Bardzo lubię 🙂 Taki obiad zawsze jest mile widziany na moim stole

  • ZJADŁABYM! Szkoda, że u mnie już ślad po cukini zaginął.

  • Kasia Makarska

    Uwielbiam takie placuszki z cukinii. Rewelacja. Często, gdy jest sezon, smażę takie. 🙂 Do tego surówka i nic więcej do szczęścia mi nie trzeba.:D