Konkursowe przepisy

przepisy

Od See Bloggers minął już ponad miesiąc. Emocje się już uspokoiły, ja też. Radości jednak nie ma końca, tym bardziej, że otrzymałyśmy zaproszenie od Macieja Maciejewskiego – szefa kuchnii La Brasseire Moderne w Warszawie. Przez dwa dni mogłyśmy uczestniczyć w życiu restauracji. Przygotowywałyśmy, wydawałyśmy – to było niesamowite przeżycie. Ale do rzeczy. Podzielę się z Wami dwoma konkursowymi przepisami. Korzystajcie.

Struktura artykułu

Dorsz pieczony w jabłkach z sałatką z awokado i ananasa na kokosowo- cynamonowym puree z batatów, chipsem chili z jarmużu i sosem balsamicznym.

Składniki:
Dorsz, jabłka, świeży rozmaryn
Sałatka
Awokado, ananas, mięta, sok z limonki i oliwa
Puree
batat, 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, cynamon
Chipsy:

Jarmuż i chili
Sos balsamiczny- nasz był z posmakiem malinowym- i borówka amerykańska do dekoracji.

Przygotowanie:
Dorsza przyprawiamy, kładziemy na nim pokrojone jabłka, oblewamy oliwą, posypujemy rozmarynem i pieczemy 12 minut w 170C. Listki jarmuż posypujemy chilli delikatnie oblewamy oliwą i pieczemy 15 minut w 210C.
Składniki na sałatkę mieszamy razem.
By zrobić puree gotujemy obranego batata, dodajemy do niego 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dużo cynamonu! Wszystko razem miksujemy.
Podajemy na talerz na końcu dekorując sosem balsamicznym i borówkami.

Nóżka kurczaka faszerowana masłem czosnkowym i rukolą zapiekana w szynce dojrzewające z sałatką owocowo-orzechową bulgur z serem pleśniowym i cytrusowym sosem, nektarynką oraz sosem truflowym.

Składniki:
Nóżka kurczaka, szynka dojrzewająca, oliwa z oliwek z truflą, masło, granulowany czosnek, nektarynka
opcjonalnie: bulion wołowy

Sałatka
bulgur, żurawina, borówka, orzechy włoskie, ser pleśniowy, mięta, pieprz, sól, słodka papryka

Cytrusowy sos:
sok z limonki, sok z pomarańczy, oliwa z oliwek, sos balsamiczny, miód
Przygotowanie:
Do środka nogi wkładamy kawałek masła obtoczonego w granulowanym czosnku oraz rukolę. Nogę zawijamy w szynkę, polewamy dokładnie oliwą truflową i wkładamy w folię aluminiową.
Zapiekamy przez 30 minut w 200*C i pozostawimy w piekarniku na czas przygotowywania reszty dania. Gotujemy wywar na pozostałych kościach i skrzydłach z kurczaka przyprawiony solą, aż woda porządnie się zredukuje. Kaszę bulgur wsypujemy do garnka i prażymy przez minutę następnie zalewamy wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kroimy awokado oraz ser pleśniowy, myjemy rukole, prażymy orzechy włoskie. Odcedzamy kaszę i łączymy ze wszystkimi składnikami. Robimy cytrusowy sos mieszając jego wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. Zredukowany bulion doprawiamy oliwą truflową oraz ewentualnie bulionem wołowym, jeśli będzie za mało wyrazisty.
Nakładamy sałatkę ,a na nią kurczaka i nektarynkę. Kurczaka polewamy przygotowanym bulionem.

Wszystkie przyprawy i ilości dobieramy do naszych potrzeb i preferencji. Smacznego!

Jeśli wypróbujecie, któryś z przepisów – dajcie znać 🙂